Itsana Groendesign

Geluidswerende tuinafscheidingen

Geluidswering

Lawaai, bijvoorbeeld van een drukke weg, kan een storende factor zijn in tuinen.

Er bestaan tegenwoordig geluidswerende tuinafscheidingen, maar het hangt af van de situatie of ze ook voldoende afscherming voor het lawaai bieden. Er zijn verschillende uitvoeringen: met stalen raamwerk, met kokosdoek, in hout of begroeid met klimop. Men kan er ook andere klimplanten tegen laten groeien. Het nadeel van deze schermen is dat ze redelijk duur zijn.

U kunt ook een watervalletje of fontein in de tuin aanbrengen. Het geklater van water is een natuurlijk geluid dat minder storend is en dat achtergrondlawaai kan overstemmen.

Werking van geluidswerende tuinafscheidingen

Geluid is een ingewikkelde materie. Geluidsschermen zijn ook duur in aankoop. U laat zich daarom best adviseren door mensen die er ervaring mee hebben. Eventueel kunt u een akoestisch onderzoek laten uitvoeren. Dat zegt u hoeveel geluidsreductie het plaatsen van schermen zal opleveren.

Geluidsschermen zijn gevuld met een materiaal waardoor het geluid moeilijk heen kan dringen (geluidsisolatie - Rw-waarde). Door de begroeiing en de materialen wordt het geluid absorbeerd of niet weerkaatst (geluidsabsorptie - d-waarde). De fabrikant van geluidsschermen stelt waarden voor deze parameters ter beschikking.

Let op met de waardes. Geluid wordt in een logaritmische schaal (decibel) weergegeven omdat het menselijk gehoor ook min of meer volgens een logaritmische schaal werkt. Maar het wegnemen van de helft van het geluid is eigenlijk slechts een vermindering van ongeveer 2 dB, wat in de praktijk zeer weinig is.

Efficiëntie van geluidswerende tuinafscheidingen

De efficiëntie van een geluidswerende tuinafscheiding is afhankelijk van de hoogte, het materiaal en de begroeiing van de afscheiding.

De efficiëntie van een geluidswerende tuinafscheiding neemt af:

  • hoe verder de geluidsbron van het scherm ligt
  • hoe verder een persoon van het scherm verwijderd is

De geluidswerende tuinafscheiding moet hoger gemaakt worden:

  • hoe verder de geluidsbron van het scherm ligt
  • hoe verder een tuin of huis van het scherm verwijderd is

Producten

NoiStop green
NoiStop green heeft een kern van speciaal ontwikkelde steenwol, met goede geluidsabsorberende, akoestische eigenschappen. Het dempt en absorbeert het geluid. De steenwol zit in een gegalvaniseerd stalen raamwerk, dat kan dienen als aanhechtingspunt voor klimplanten.

NoiStop wood
NoiStop wood heeft een kern van speciaal ontwikkelde steenwol, met goede geluidsabsorberende, akoestische eigenschappen. Het dempt en absorbeert het geluid. De steenwol is bedekt door een façade bestaande uit stevige, 15 mm dikke, houten lamellen van geïmpregneerd dennenhout.

Greenwall Classic
De Greenwall is opgebouwd uit een trapeziumvormige stalen kooiconstructie, dat is ingelegd met een kokosdoek, gevuld met een speciaal ontwikkeld potgrondsubstraat en ingeplant met Hedera Helix 'Woerner' (klimop). Daardoor geeft het direct een groen resultaat. Een Greenwall-element weegt ca. 400kg. Daarom kan het zonder graafwerk, fundering of palen worden geplaatst. Wel moeten de elementen verankerd worden.
De Greenwall heeft regelmatig water nodig, zelfs als het regent, want het meeste regenwater spoelt van de Greenwall af. Men kan gebruik te maken van een tijdgestuurde beregeningsset. Deze wordt zo ingesteld dat er dagelijks een vaste hoeveelheid water door een druppelleiding stroomt.
Ook heeft de Hedera jaarlijks bemesting nodig en moet de Hedera gesnoeid worden.

Greenwall Compact
Greenwall Compact zijn 10 cm dikke panelen, die zijn opgebouwd uit een stalen kooi, belegd met een natuurvezeldoek en gevuld met een substraat. Het kan dienen als aanhechting voor klimplanten.