Itsana Groendesign

Prairiebeplanting

Prairiebeplanting is een onderhoudsarme, lage, bloeiende beplantingsvorm die geïnspireerd is door natuurlijke graslanden. Prairiebeplanting bestaat voor 80% uit bloeiende gewassen en 20% uit grassen.

Een echte prairie is een immens groot grasland, dat voor 80% uit gras en 20% uit bloeiende planten bestaat. De prairie wordt begrazen of af en toe afgebrand, zodanig dat de beplanting laag blijft.

Prairiebeplanting is milieuvriendelijk:

  • De bloeiende planten trekken veel bijen, vlinders en andere insecten aan. Die trekken op hun beurt andere dieren aan.
  • Vogels vinden in de winter zaden.
  • Het moet niet begoten worden. De planten die gebruikt worden zijn sterk en gaan tot diep in de grond met hun wortels voor water en voedsel.
  • Bestrijdingsmiddelen zijn niet nodig.

Het is onderhoudsarm:

  • Het wordt 1 keer per jaar afgemaaid, meestal op het einde van de winter, voor de bloembollen uitlopen.
  • Maar om het te onderhouden is er wel wat plantenkennis nodig. Je moet een onderscheid kunnen maken tussen de prairieplanten en onkruiden.

De prairiebeplanting verandert gedurende het jaar van uitzicht:

  • In het voorjaar bloeien bloembollen vb krokussen, alliums...
  • Vanaf de late lente tot de herfst bloeien de vaste planten. Je kan de bloeikleur tijdens het seizoen laten evolueren door de keuze van planten.
  • In de herfst verkleuren de planten en stelen de siergrassen de show.
  • Prairiebeplanting is niet wintergroen, maar de afgestorven grassen en sommige planten zorgen nog voor struktuur. Ze zijn heel mooi wanneer ze berijpt zijn.

Op lange termijn verandert prairiebeplanting ook van uitzicht. Er zullen planten zijn die het goed doen en zich uitbreiden. Andere planten verdwijnen. De openingen worden opgevuld door pendelplanten.

Het nadeel is dat prairiebeplanting soms een slordige indruk kan maken. In natuurlijke tuinen is dat geen probleem, maar het past niet in strakken tuinen. In strakkere tuinen kunnen deze planten in borders gebruikt worden.

Je kan prairiebeplanting zowel op droge als vochtige grond aanbrengen. De grond is best kalkrijk tot neutraal. Er moet tenminste 4 uur zon per dag zijn.

Er is een grote keuze aan planten die geschikt zijn voor prairiebeplanting. De keuze van planten wordt bepaald door de grond (droog of nat) en door de kleur. Je kan je best beperken tot een paar kleuren die goed bij elkaar passen.

Prairiebeplanting is in België geïntroduceerd door Jan Spruyt. Je vindt uitgebreide informatie (aanleg, onderhoud, mogelijke planten, foto's, voorbeelden) op vasteplant.be